Fritidsgården Stacken 1914-1996



Fotat av Maria Stoltz

Stacken byggdes 1914 och då har det varit en gymnastiksal fram tills år 1982. Den slutade användas som gymnastiksal när, skolverksamheten i Centralskolan (varit låg och mellanstadieskola) upphörde. Sedan har den också använts tillfälligt som gymnastiksal åt Maria skolan till början av 1990-talet.
Under den tiden som den användes som gymnastiksal så, fanns det en vaktmästarbostad och i källaren fanns det dessutom dusch och bad till vaktmästaren Allan Mattsson. Stackens cafédel var dåvarande en läktare och hade då räcken längs hela kortväggen.
Under 1950-talet var byggnadens räcken och stolpar målade i grått och väggarna på läktaren hade då vita masonitskivor på väggarna. Nere på gymnastikdelen hade då pärlspontpaneler i brunt liksom de ribbstolar som var då upp till alla fönster och då fanns det 6 st sektioner med stegar i salen. Loftgångarna som har funnits fram tills nu innan rivning, fanns inte under 1982 när det var gymnastiksal och ateljédelen var då bara vägg. Ingång till salen fanns då på tre ställen. I huvudentrén är de 2 ursprungliga samt vid personalingången har tillkommit senare under ateljén.
Under 50-talet ändrade man en del fönster utan att slarva men, återställde dom senare under 1991 till de ursprungliga fönster med smårutor. Vaktmästardelen liksom ateljén hade då nästan alla originalfönster kvar fram tills rivning, det var bara på kortsidorna som var utbytta.
När man kom ner i källaren så möts man först av pojkarnas- och flickornas duschrum på vardera sida av källargången. När man har gått förbi källargången med de två duschrummen så, kommer man vidare till ett stort rum som leder till några andra rum som var på den tiden toalett, flick- och pojkomklädningsrum. Omklädningsrummen hade då gröna plåtskåp.


Fotat på Stacken ifrån Storgatan under 1991.



Vybild av Storgatan.

Ritningar:
Källarvåning
Källa: Gällivares byggförvaltning

Bottenvåning
Källa: Gällivares byggförvaltning
Övervåning
Källa: Gällivares byggförvaltning
Källa: Norrbottens föreningsarkiv.


Under Juni 1991 gjorde man ombyggnationer och renoveringar av Stacken.
I fiket försökte man med att få beredskapsanställda ungdomar och i övrigt så jobbade man också ideellt för att få det att fungera. Ungdomsgården var då öppet för ungdomar som var från 16 år och uppåt. Idéen om en ungdomsgård kommer ursprungligen ifrån under Januari 1990 när näringskansliet och Friska Gällivare ekonomiska förening. De bjöd då in samhällets ungdomar för att diskutera om hur det ska bli bättre för unga att bo och leva i Gällivare och det var då idén om en ungdomsgård kom till.
De hittade lokal för en fritidsgård och efter en tid så hade ungdomarna också ritat fram deras förslag om hur de ville att det skulle se ut inne i huset, vilket var ett förslag som sedan ritats om av arkitekt med ett godkänt arbete.
På övervåningen byggde man då en stor ateljé för konstnärliga aktiviteter, där konstnärskollektivet Tuoddargruppen höll till vid den tiden. Tuoddargruppen var en av föreningarna som ville vara inne i huset och de ville göra ett slags hantverkshus av gymnastiksalen. Men då hade det redan beslutat att använda byggnaden till en ungdomsgård och det blev istället att man delade med sig av utrymmet med olika föreningar som hade en massa aktiviteter i ett och samma hus, på grund av att byggnaden var så stor.
I källarens gamla omklädningsrummen fick de lokala musikgrupperna repetitionslokaler, vilket var ett önskemål som uppfylldes. Arbetsgruppen bestod då av cirka 20 ungdomar under 1991 och ungefär hälften kommer ifrån musikföreningen Rocksyndikatet.
Musikföreningen är en förening där olika rockband är samlade men, det var under 1989 man startade föreningen och då har föreningen hunnit med en hel del framträdanden och konserter.
Huset Stacken har använts som konsertlokal,ateljé som café och så träningslokaler för Gällivares lokala musikgrupper. Gymnastiksalen förändrades inte så speciellt mycket. Ribbstolar och andra gymnastikredskap försvann men, golvet bevarade man. I salen hade man då byggt en scen och bakom fanns det studielokaler och personalutrymmen. Uppe vid taket fanns det balkonger runt i hela salen och på balkongerna fanns det bord och stolar.
Huset öppnades juni 1992 och det invigdes med en fest och tårta. Hur fritidsgården fick sitt namn var efter en namntävling som hade pågått en tid innan det öppnade och då var namnet STACKEN som vann.
På invigningen så spelade ett husband ”los Stackos” temat. I caféet fanns det mexikansk mat att äta, vilket var enchiladas och tacos. En jättestor tårta dukades upp på golvet i nedervåningen och alla på invigningen fick smaka.
Förutom det så kunde man dessutom lyssna på musik,måla,pyssla,stå i fiket,kolla på tv, spela flipperspel, play-station och biljard, fika eller också prata med kompisar.
Under åren 1992 och 1993 anordnade ungdomar också många olika typer av evenemang i huset. Stand-up Comedy, rockkonserter,konstutställningar, modevisningar och när det var någon form av spelning etc så kunde man då använda balkongerna av publik när det var någon form av evenemang i huset. Under vintern så arrangerade Stacken den lokala uttagningen i miss Lappland-tävlingen.   
                                                             

Målare på Stacken
Källa: Norrbottens föreningsarkiv.


Fotat uppe på en av balkongerna
Källa: Norrbottens föreningsarkiv.




Vybild ifrån bottenvåning
Källa: Norrbottens föreningsarkiv.

Vybild av övervåningen i caféet.
Källa: Norrbottens föreningsarkiv.




Bild på en av matbrickorna som fanns inne på Stacken.
Fotat av Maria Stoltz


Fotat av: Maria Stoltz
Fotat av Maria Stoltz


Fotat av Maria Stoltz


Fotat av Maria Stoltz




Fotat av Maria Stoltz
Fotat av Maria Stoltz

Fotat av Maria Stoltz


Fotat av Maria Stoltz






                                           

                                                                               





Fotat av Maria Stoltz

                                                                                                                      
Fotat av Maria Stoltz



                                     
Detta är några av de täckningar som ungdomar har målat under deras vistelse: 

Källa: Ateljé Stacken

Källa: Ateljé Stacken
Källa: Ateljé Stacken



Källa: Ateljé Stacken

Källa: Atéljé Stacken


Källa: Norrbottens Föreningsarkivet.

                                                                                                                                                                                                                                                            Anonym:
Under det året så besökte en kille Stacken för att delta under en kulturell aktivitetsdag med skolan och då hade Janne "kocken" Lundmark en introduktion inom diskjockeyämnet som var då en stor del av hans sysselsättning. Då fick man prova på att mixa ihop låtar lite scratch och liknande. Samt om hur man hittar ett flyt. Men hans personliga åsikt om detta var att just DJ intresset liksom aldrig fäste sig vid honom, men att det var väldigt intressant och "kocken" blev en person man lärde känna. Det som personen också berättade att hans största och
 viktigaste grej var när han var med i ett musikprojekt och att han fick möjlighet att spela in en helt egen låt i studion i källaren. Michael var då deras vägledare, producent och mixare. På den tidens var han mycket aktiv med musik och han känner att det var en stor ära och att det har fått han
att hålla sig kvar vid intresset för musiken än idag, 18 år senare. Så utan Stacken och dess profiler, så hade han nog inte haft kvar det intresse han har nu och spelar nu in på egen hand när det finns tid.


Johan Piribauer:
Han är artist ,låtskrivare och kulturarbetare från Tjappsåive och Arvidsjaur. Under snart 40 års musicerande så har han då hunnit ge ut ett stort antal skivor och gjort massor av turneer inom och utanför Sverige. Gällivare och Stacken har en stor plats i hans hjärta.
Han har aldrig varit bosatt i Gällivare men, han har många kopplingar dit via sin skidåkning och via inlandsbanan när han har jobbat som tågvärd.
Det största som alltid kommer att stanna kvar i hans hjärta var när han spelade in hans två första skivor i Michael Johanssons studio i Stacken under åren 1993-1996.
Michael ringde upp honom September 1993 när han då jobbade på ett tåg och de var då påväg söderut och passerade då Ligga. Michael hade då ett jättebra timpris som Johan inte kunde motstå, efter att hans gamla grupp CP Borrmaskinen hade lagts på is så sökte han då en prisvärd studio där han kunde spela in låtar till hans första solo-skiva.
Under den tiden när han spelade in i studion så pendlade han under 3 års tid mellan Moskosel och Gällivare. Det hände då rätt så ofta att han sov på hårt underlag nere i studion under dom gångerna som han var uppe i Gällivare och jobbade ensam i studion. Då kunde han höra det beryktade spöket som var igång under nätterna.
Under en period när hans vän också var och spelade in några låtar hos Michael under sommaren 1994, sov båda i studion och vännen blev då fundersam när han hörde någon vara inne i huset.
Johan sa då att "Det är bara spöket".
"Vilken mardröm" svarade han....

Anonym:
Jag och Michael Johansson blev projektanställda i början av 1992. Jag skulle jobba med caféet och ateljén. Michael jobbade då med musikstudion.
Ungdomshuset skulle öppnas i den gamla gymnastiksalen som låg bredvid den nedlagda Centralskolan. Just då pågick ombyggnationerna för fullt och designen med de cafébalkonger som var ovanför det gamla gymnastikgolvet. Det var då ritat från en idé som ungdomarna själva.
Jag och Michael hade då som uppdrag att köpa in utrustning till caféet och till musikstudion som man då inreddes nere i källaren. Ateljén var i ena delen av övervåningen.
I December 1992 anordnade personer på Stacken "världens längsta luciatog". Då drog de ihop massor med tärnor, stjärngossar och tomtar och gick från Stacken, runt hela stan.
Under året 1993 var de dessutom med i Guiness Rekordbok och rätt tidigt så började föreningen Stacken samarbeta med Rocksyndikatet som har då anordnat många konserter på Stacken.
Stacken hade dessutom flipperspel i lokalerna och några av de besökare som var ofta på Stacken var då riktigt duktiga och fick då åka på flipper-SM 1993.
Det fanns också en spelmaskin på Stacken där många tyckte om att spela låten November Rain med Guns and Roses, vilket var också den mest spelade låten men, Stacken hade också under åren ett samarbete med biblioteket, vilket ledde till att man ordnade då en boksnurra på Stacken så att ungdomar kunde låna böcker.


Källa: Norrbottens Föreningsarkiv.
Michael Johansson har skapat musiken till bland annat gruppen: Nevermind, spelat in en cd-skiva tillsammans med de lokala banden och utfört olika reklam uppdrag. När han dessutom hade samarbetat med Stringenz så fick han också skriva musik till Sveriges Television.













Fotat av Maria Stoltz




 Den 25 Mars 1994 började IOGT-NTO planera den uppskattade och välbesökta klätterväggen som har dragit till sig många ungdomar genom åren. De som byggde klätterväggen var klätterintresserade ungdomar, föreningens medlemmar. Oden Nilsson som var projektanställd i Stackens ateljé. Kertin Gundmalm var konstnärlig ledare/ansvarig. Oden och Thomas fick i princip fria händer att måla klätterväggen och andra väggar och även dörrar. Förutom detta fick de även göra lite till Ungdomsrådet/ungdomskliniken och de var också iväg på några snöskulpturers-mästerskap. Samtidigt som man då hade börjat med att planera klätterväggen så kom det också ut en cd-skiva med rockmusik som heter "Dreams and Illusions" och har kommit fram genom ett samarbete med Rocksyndikatet,Studio Stacken och Hembygsföreningen och det är Michael Johansson som har inspelningar av CD:n tillsammans med de åtta lokala banden. Under året så startade man också ett projekt som hete Arctic Tour Project och Rocksyndikatet var en av de som kom på idén om projektet. Rocksyndikatet spelade in en CD som heter "Dream & Illusions" som man började sälja under Gällivares årliga vintermarknad. En produktion som blev inspelad i Gällivare på MJ Production Studio och Gellivare Sockens Hembydsförening bekostade detta delvis. Efter ett halv års med inspelningar så fick CD:n bra kritik. De grupper som medverkade i CD:n var Patrik Ömalm, Fire & Ice, Guilty, Psycho Holiday, Void, Justified Violation, Septic Grave och Potters Pox. Det var Rocksyndikatet som också arrangerade rockkonserter, Stand up Comedy och disco.

Källa: Lovisa Eriksson


Norrbottens-Kuriren under året 1995
Källa: Norrbottens föreningsarkiv.




Artikeln är fotat ifrån Gällivare folkbibliotekets eget arkiv av Maria Stoltz.

Källa: Norrbottens föreningsarkiv









Källa: Norrbottens föreningsarkiv
Källa: Norrbottens föreningsarkiv
    









Källa: Norrbottens föreningsarkiv.
Källa: Lovisa Eriksson.


Källa: Gällivare Folkbibiotek
Källa: Gällivare Folkbibliotek




Nere i källaren:
Rester av den gångna tiden då, rummet var en musikstudio.
Fotat av: Johan Patrik Johansson.

Fotat av: Johan Patrik Johansson.

Fotat av: Johan Patrik Johansson.







Bilder ifrån Öppet hus den 17 Maj. 
Bilder fotade av Maria Stoltz
































Fotograf: Johan Patrik Johansson.



Den 17 Juli besökte jag och några vänner Stacken och Michael Johansson var också där och fotade under dagen.
Fritidsgården var aktiv 1990 och fram tills 2017. Den 9 Augusti revs fritidsgården för att göra plats åt det kunskapshus som ska byggas i Gällivare centrum.




Bilden är tagen av Maria Stoltz den 17 Juli på Michael Johansson när han var och fota inne på Stacken.
Länkar till tre videos som Michael Johansson är med och sjunger i, vilket är också några av hans egna produktioner: https://www.youtube.com/watch?v=w4GvPlF3Qlk , https://www.youtube.com/watch?v=eVitK_MCgqw ,









Har samarbetat med:

Kommentarer