Dokumentation av Brännaberget 1952-2011


Fotograf: Sven Edfast 

Under året 1951 insåg Lars Jönsson och de övriga människorna som satt i Överkalix idrottsförening att den dansbana som fanns vid idrottsplatsen i Tallvik, hade gjort sitt. Allmänheten visade då inget intresse för de danser som anordnades där och därför började man spåna på nya idéer, för att föreningens ekonomi skulle stärkas för utan pengar kunde föreningen inte driva någon idrottsverksamhet.
Under samma år så beslutade Överkalix Idrottsföreningens egen styrelse om att bygga en festplats och då utsåg man Brännaberget som den nya festplatsen. Det beslutades då att en stuga också skulle flyttas från sin plats till Brännaberget. Stugan fraktades då med häst till landsvägen och från landsvägen och till Brännabergets fot fraktades det med hjälp av fordon. Därefter så fraktades stugan återigen med häst upp på Brännaberget. Stugan placerades till slut på Brännabergets parkering och i stugorna kunde de gäster sova under de festligheter som ägde rum just då. Vägen upp på Brännaberget saknades och SCA lånade välvilligt ut en traktor för att använda av Överkalix Idrottsförening.
Våren 1952 satte man frivilligt igång arbetet med att bygga en väg upp på berget samt att bygga en utedansbana, sportstuga och små kurer för lotteriförsäljning med mera vilket, kostade ca 50 000kr.
Bygget av Brännaberget byggdes frivilligt av styrelse och föreningens medlemmar under deras fritid och ett exempel om vad de också gjorde, var att vägen upp till Brännaberget har brutits och diktats förhand. Man grov bröt vägen och diktade förhand längst hela vägsträckan upp på Brännaberget och så drog man upp en lastbil med traktor på Brännaberget. Då det var grustäckt på Brännaberget så körde man och fyllde igen vägen tills det stod färdigt inför midsommarafton.
Hela festplatsen, en del försäljningsstånd, stugan och dansbanan färdigställdes just före midsommarafton och då beställde man dansmusik för de tre festkvällarna som var under midsommarhelgen.
De som besökte platsen som åskådare, kunde då inte förstå hur mycket arbete man hade lagt i Brännaberget. Under midsommarafton var det dåligt väder och då regnade det. Trots vädret räknade vi med att under midsommarafton att det skulle bli över 1700 betalande.
Under festligheterna så var det många som uttryckte sig spontant: "Har ni gjort allt detta frivilligt?. Hoppas att vädret kommer att vara med er"
De människor som har alltid funnits och hjälpt till på Brännaberget är Birger och Gottfrid. De har hjälpt till som biljettmottagare eller också kontrollörer vid entrén sen det började under 1952.
Birger har varit med ända sen han var liten och fick då följa med sina föräldrar på Brännabergets festligheter under midsommarafton.
Från början stod han i backen och sålde biljetter från en magväska men, med tiden så slutades det säljas biljetter vid backen och istället så valde man då att sälja biljetter vid entrén. Under den tiden så kostade inträdet 25 öre och på området fanns det två dansbanor som var öppna, en liten och en stor. Den lilla dansbanan dansade man gammeldans och på den stora modern dans och under året 1953 blev Brännaberget utnämnt till Överkalix bästa utkiksplats och där är det också välkänt att Överkalix idrottsförening har byggt en tjusig festplats, där det anordnades stora festligheter under midsommarhelgen.



Källa: Överkalix Idrottsförening



Källa: Överkalix Idrottsförening











Källa: Överkalix Idrottsförening





Skriven: 1955
Källa: Norrbottens föreningsarkiv

Under midsommarhelgen 1955 besökte Sax Jerker radio orkester & Bertil Boo, Arne Domnerus & Zarah Leander, Sonia Sjöbeck med Lill-Arne Söderbergs orkester & Calle Reinholdz till Brännaberget.


Källa: Överkalix Idrottsförening



Källa: Överkalix Idrottsförening



















Under våren 1959 köpte Överkalix idrottsförening en del mark på Brännaberget för över 30 000 kronor och förutom detta så hade föreningen redan spenderat ca. 50 000kr på berget förutom allt frivilligt arbete för att kunna nå deras mål. Under de närmsta fem åren hade de som plan att bygga ut berget för ungefär samma belopp.
Föreningen gick dessutom till kommunen och gav kommunen ett förslag för att försöka få dem att göra vägen upp till Brännaberget och parkeringar på grund av att många tycker att det är allas skyldighet att utveckla och göra något bra av Brännabergets festplats och inte bara Överkalix Idrottsföreningens skyldighet.
I Juni månad deltog ca 80 personer och lastbilcentralen med 15 lastbilar med gratis jordfyllning som var värd ca. 7 000 kr och under samma år köpte föreningen också ett markområde på Brännaberget.
Då ordnade man då en väg ner till den allmänna vägen (som kostade ca 32 000 kr) och byggde också ut parkeringen, ordnade vägbelysning, tältplatser, tvättstugor och renhögg skog, tog bort stenar och ris m.m. Detta gjordes så mycket som möjligt på ett sådant sätt att naturen ändå kunde bevaras så pass orörd som möjligt. För att ha råd med detta så gick man då till banken och lånade pengar som, då räknades ut att skulle inte kunna betala tillbaka detta inom ca. fem år.
Då festplatsen fick många önskemål ifrån besökare om att skaffa stugor, så tog det ett tag att utföra det helt och hållet på grund av ekonomiska skäl. Under det året började man också att förra upp ett mindre antal stugor till platsen och detta var så att besökare kunde hyra ut dessa då man hade börjat se att kommunen hade blivit en tillflyktningsort för många. Brännaberget hade en öppen dansbana för publik och övriga besökare fram till in på 1960-talet men, det var vädret som skrämde bort många besökare och de förbeställda orkestrarna skulle ha betalt men med tiden insåg ÖIF s styrelse att man måste ta tag i problemet.



Källa: Överkalix Idrottsföreningen





Källa: Överkalix Idrottsförening


































Källa: Norrbottens föreningsarkiv
Källa: Norrbottens föreningsarkiv


Under året 1964 började man bygga en inbyggd dansbana som kostade 70 000kr när besökare på Brännaberget inte blev så mycket bättre på grund av det växlande vädret.
Den nya inbyggda dansbanan blev 6 kantig som bärs upp av betongpelare och taket byggdes av trä med papptäckning. Väggarna blev inglasade så att man kunde under sommartid fälla upp fönstrena så att publiken fick en känsla av en utedansbana. Under hösten och våren stängde man fönstrena och då dansade publiken inomhus. Invängdigt satte man avlopp och hela dansytan blev 6 kantig och 400 kvadratmeter. På baksidan av scenen byggde man två artistloger samt ett kontor.
Det var ingenjören Bernt Larsson ifrån Luleå som ritade över hur dansbanan skulle se ut. Under samma år när de skulle bygga tennisbanan ansökte Överkalix Idrottsförening om bidrag ifrån Gunnebo Bruks aktiebolag för att kunna bygga tennisbana och förbättra vägen upp till festplatsen vilket kostade 260 000 men, olyckligtvis så fick föreningen avslag men aktiebolaget erbjöd sig ändå att bidra till ett stängel som låg på ett lämpligt dagspris.  Man tog och asfalterade vägen, byggde en tennisbana, en inbyggd dansbana och snyggade till parkeringen som blev 170 meter långt och 120 meter brett.
Samma år med hjälp av frivilliga människor, blev den nya danslokalen färdig lagom till midsommarafton. Genom åren har Brännaberget blivit berömt för den vackra utsikten men också för de olika spelningar som dansbanden, sångare, rockartister, politiker, trollkonstnärer med flera som har medverkat och uppträtt.
Under 1965 blev Brännabergets nya dansbana utsedd till Norrbottens modernaste dans arena som har ett golv med stor yta och en fin scen och dansbanearenan har dessutom fönster runt hela dansbanan som skydd för dåligt väder. Men några år där efter så under 1967 besökte musikgruppen Shanes och hade sin spelning uppe på Brännaberget.



Skriven: 1965-05-20
Källa: Norrbottens föreningsarkiv.



Källa: Norrbottens föreningsarkiv.


























Vybild av Bränna. År 1970.
Källa: Helena Molarin

Under 70 och 80-talet var utflyttningen ifrån Överkalix mycket stor och att ett midsommarfirandet på Brännaberget inte var då lika lockande, vilket har lett till att man inte har kunnat fortsätta i samma form av festligheter och övriga arrangemang på grund av den minskande inkomst och stora utgifter när, man dessutom hade besök av Abba på Brännaberget under 1973 och det var då innan de blev kända som musikgruppen Abba med låten Ring Ring. När människor inte kände till Abba så
väl som idag så, kom det inte heller lika mycket folk när kommunen hade dessutom tappat mycket invånare. Under den midsommaraftonen kl.19-02:00 arrangerades det en show som hette Festfolket och dåtidens entrépris var då 10kr. För att komma upp på Brännaberget gick det bussar upp till Brännaberget ifrån Bränna centrum (Midsommarafton kl.19:00 och Midsommardagen kl.20:00) som då ingick i biljettpriset.
Under midsommarafton 1979 hade The Boppers rest jättelångt för att ha sin spelning på Brännabergets festplats och satte då ett kvarstående publikrekord. Under deras spelning så var det 8000 stycken besökare. Då var ordningen på Brännaberget för det mesta bra och normalt var det åtta ordningsvakter på plats för att kunna hålla det så lugnt som möjligt när det var i den mängden av människor. När de skulle ha spelningen så var bilkön så lång att det tog jättelänge att köra upp på berget. Under den dagen var det fullständigt hysteri så att de knappt hörde själva vad de spelade och efter spelningen så skrev de massor med autografer innan de skulle resa vidare till Tärendöholmen på kvällen. The Boopers genres är Rock,rock´n roll och Doo wop. De låtarna som de uppenbarligen spelade uppe på Brännaberget var: At the hop, A teenager in love, Pretty Woman, Little darlin, Who put the bomp, Goodnight sweetheart. 
Två år senare var Gyllene tider som då drog in 5500. De spelningar som också har dragit in mycket publik var Clas-Göran Hederström (1968), Abba (1973) och Ulf Lundell (1984).
Igentligen hade Abba sin spelning alldeles för tidigt för att om de hade väntat så, skulle det ha kommit många gånger om så mycket fler besökare till Brännaberget än de 4500 besökare som kom det året. På grund av att Abba slog igenom med deras låt Ring, Ring några år efter att de hade varit och haft sin spelning på Brännabergets festplats.
Det stora fjaskot kom under 1984 då man satsade pengar i att ta det världsberömde hårdrocksbandet Motorhead till Brännaberget. Men publiken uteblev och det var bara några hundra personer som kom till deras spelning och man gick med stor ekonomisk förlust.
Året därpå satsade man på vad man kallar bra rock´n roll och rocka-billy med deras artister som Robert Gordon och Crazy Cavan & Rythm Rockers.
Stefan Rúden 1981 och Gyllene tider var till Brännaberget och hade sin spelning. Några av de toppartister som hade också sina spelningar har varit Abba, Stafan Rúdén, Gyllene tider, Lill-Babs, Arja Saijonma,Motörhead,The Boopers, Robert Wells (Robert Wells har skrivit en låt som heter Uppe på berget och den handlar om Brännaberget).  https://www.youtube.com/watch?v=oyTeC3P4iWA


Gyllene Tider har spelning uppe på Brännaberget: 20/6 1981.
Fotograf: Okänd. 
Källa: Anonym.





Anonym: Personen träffade The Boopers på Swelogs gamla verkstad, när de skulle fixa ett fel på musikgruppens bil och verkstaden ligger idag på Bagarvägen vid industriområdet.

(Swelogs fd verkstad på Bagarvägen)
Fotat av Maria Stoltz



Anonym: Under en sommarkväll då festlighetena på Brännaberget ägde rum, var det några killar som var upp på Brännaberget och skulle spela tennis. Då fick de syn på att det var någon som hade spytt på marken och att det låg ett par löständer i spyan. Då de såg dessa hade man då en misstanke om vem som ägde löständerna, när man hade sett tidigare en man under midsommarfestligheterna på Brännabergets festplats som inte mådde då så bra att man sökte upp personen.

Lennart Jönsson: Han var och hjälpte till med att arrangerade den så kallade Skogshelg med Skogsarbetareförbundet då han var med i Skogs avd 21. Allan Nordmark brände då tjärdal och just då jobbade han också på plats som kunde ha ägt rum under -78 eller -79. ABF ordnade också en konsert på Brännaberget med Björn Afzelius och Globetrotters och då var Lennart också och hjälpte till att arrangera som då leddes av Leif Johansson som är föredetta ABF i Överkalix.
Under sommaren 1985 var Lennart och jobbade som ordningsvakt på Brännaberget vid olika tillfällen och i början av uppdraget började man med att gå en utbildning som pågick under några helger i det gamla Folkets hus med ledning av polismästaren Fritz Ohlsson, vilket var en gammal polisprofil under den tiden. När man sedan var klara med utbildningen så fick de deras ordningsbricka innan de fick börja jobba. Kjell Holmgren var även också med under en tid, vilket var på den tiden han kallades för Mr ÖIF och han var då med överallt. Lennart var ordningsvakt under det tillfället då Motörhead hade sin konsert. Innan spelningen när publiken var på plats så såg han en av musikgruppens medlemmar så vid
deras mixerbord och dricka öl. Då gick Lennart fram till killen och sa: You are not allowed to drink beer here, please give me your bear.
Musikgruppens medlem gjorde som han sa omedelbart utan att protestera. Lennart berättade också att det var en av deras uppgifter och medlemmen var inget undantag speciellt när man ska föregå med gott exempel åt den yngre publiken som var på platsen. Just de tillfällen stod ordningsvakterna framför scenen, mellan scenen och kravallstaketet.
Under spelningen var det en svettig och lång timme som, gick bra. Under alla de åren som han var ordningsvakt hände det några mindre roliga saker. Men som Lennart tänkte just då var "Tänk vilka fina ungdomar vi har" och det var minst 97% som var där för att ha roligt. Det var såklart några som var överberusade och någon blev störd på något sätt. Han fick höra genom åren att ny och gammal publik har alltid tagit med sig en bra bild då av Brännabergets festplats och av själva samhället i allmänhet. Man tycker att det var dessutom mycket fint av alla människor som hjälpte till genom åren att jobba frivilligt under olika tillställningar, konserter, surströmmingsfester, eldfester etc som ägde rum under Augusti och September.

Tjärdal
Källa: Allan Nordmark

Tjärdal
Källa: Allan Nordmark


Firar Överkalix Idrottsförening 60år.
Källa: Överkalix Idrottsförening






Under 1985 hade Brännaberget en festival och hade då besök av musikgrupperna:
Reflex - Dansmusik, Julius Malmström - Disco, Rockfolket - Scenshow (Fredag 31/5).
Thor-Görans - Dansmusik, Juliu Malmström - Disco, Swinging Blue Jeans, The Boppers (Lördag 1/6)
Ingermar Nordströms (Måndag 10/6)
Gredes - Dansmusik, Chalies Dancing Ocid - Tältdisko Disco ,Treat - Scenshow (Fredag 21/6)
Lördag 22/6.
Tores-Trio, Clownen Dembo (Familjeunderhållning),
Stig Roland, Gredes (Dansmusik),
Charlies Dancing Ocid (Disco Tältdisco), Europe (Scenshow).
Fredag 12/7.Granzon (Dansmusik), Flips (Scenshow)
Söndag 14/7 - Mats Paulson
Onsdag 17/7 - Montörhead
Fredag 19/7 - Lassby-Femman
Lördag 20/7 - Vikingarna
Fredag 26/7 - Polarna och Jörgen Edman
Lördag 27/7 - Ulf Lundell
Fredag 2/8 - Stefan Borsch och Anders Engbergs
Fredag 9/8 - Frekvens (Dansmusik), Disco Magic (Disco), Shaking Fredrik.
Fredag 16/8 - Donnes
Lördag 24/8 - Tonix




Källa: Norrbottens föreningsarkiv


          
Källa: Norrbottens föreningsarkiv
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Under åren mellan 1990-1997 har man då satsat på mogendans och resultatet har då fört med sig ett blandat resultat. När de bästa svensktopporkestrarna har spelat på Brännaberget har det uppgått till mellan 500-1200 besökare.
Under jubileumsåret 1992 satsade man under sommaren på att bjuda in de mest kända dansbanden och artisterna i Sverige. Några av de band som hade sina spelningar på Brännaberget är Curt Hagers (10/7), Kikki Danielsson & Rosarna (17/7), Vikingarna (18/7), Stefan Bosch (22/7) Mats Bladhs orkester 24/7), Streaplers (25/7) och det nya och populära musikgruppen Shanes (29/7). Under sommaren var danserna satta så att det var korta mellanrum mellan olika spelningar och danser men, de erfarna besökare som besökte Brännaberget var mycket erfarna att resta långa streckor.
Under de större danserna, såldes det öl inne i serveringen och under de mindre danserna såldes det öl inne i danssalongerna.
När kvällen Lady night serverades det fritt med öl under den kvällen och vid andra tillfällen så arrangerade man mogendans i danslokalen och disco i serveringslokalen, vilket var mestadels 18års åldersgräns. Förutom öl så har man också under åren sålt varmkorv, glass, lottförsäljning och nygräddade vofflor under de festligheter och arrangemang.
De Onsdags, Fredags och Lördagsdanserna med dansband ifrån Norr och Västerbotten samlade tyvärr för få besökare och därefter har det minskat mer och mer med tiden. En av anledningarna till att också har minskat besökare är miljöupplägget på Brännabergets festplats. Ett exempel av en mycket omtyckt dans plats av Överkalix invånare är Allsåklubben. Deras åsikt var att det var många där som tyckte att det var bra, trevligt och mysigt.
Under sommaren funderade man då på att om det var klokt att anlita de dyraste orkestrarna för de danser som var under marknadshelgen. Under marknaden var det mycket folk och tyckte då att de billigare orkestrarna ifrån Norr- och Västerbotten som kostade ca.25 000 och skulle då lämna ett överskott och några av de dyraste orkestrarna skulle tas en gång i juli månad strax efter marknaden och då antog man att det skulle komma ca.4000-5000 besökare. De andra speltillfällena ägde rum av topporkestrarna under första och sista veckan i Augusti men och under Juni och September månaderna, hade de populära men billigare dansband sina spelningar på Brännaberget.




Artikeln är skriven: 1992-07-17
Källa: Norrbottens föreningsarkiv






















Brännabergets parkering. 
Fotat av Bernt Nilsson.
År 1999

























Källa: Överkalix Idrottsförening








Under åren 2000-2010 har tillställningarna på Brännaberget avtagit mer och mer.
Några av de spelningar som har ägt rum är med Robert Wells (2005), Roger Pontare (2006), Nanne Grönvall (24 Juni 2006) m.m som har haft sina spelningar på Brännaberget.
Efter att Robert Wells hade haft sin spelning under 2005 beslutades det under 2006 att man också skulle satsa på att bjuda in Roger Pontare, Nanne Grönvall och Robert Wells under 2006 och den personen som hade sin spelning först var Nanne Grönvall för att sedan ha en konsert i mitten av Juli och en i Augusti. Anledningen till detta var att man fick sådant stort intresse av detta att man tog beslutet att bjuda in samtliga till Brännaberget.




































Källa: Maria Stoltz
Köpte den här biljetten då jag skulle åka upp på Brännaberget med några vänner.

Fotograf: Bosse Johansson

Många Överkalixbor har vuxit upp med Brännaberget inklusive mig.
Mina egna privata minnen av Brännaberget är att man har varit och sett på Nanne Grönvall och Friends. Under skolavslutningen varje år har man åkt upp med buss till Brännabergets festplats för att fika tillsammans med skolan.
Under 2010 tog jag emot diplom på scenen i festlokalen för att jag hade gått en kurs i Jämställdhet och varit Elevskyddsombud på skolan med samarbete med lärarna under Högstadiet och Gymnasieåren.Men annars så har Brännaberget länge varit en känd mötes och festplats under många år och under dom tillfällena har många kända artister haft konserter på Brännaberget och två av dom är: Nanne Grönvall och Friends.
Under 2011-2012 anordnades det Körslaget med Strandskolans elever i Överkalix i samband med skolavslutningen.





Fotat av Maria Stoltz. År 2016










Vyvideo: https://www.youtube.com/watch?v=X6wgIZmIQRI&t=2s
Gjord av: Andreas Persson

Idagläget är det nya ägare som har köpt Brännabergets festplats och renoverat stället. Det är verkligen jätteroligt att det är nya personer som har tagit över detta historiska ställe. Stort lycka till!.

Kommentarer